Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

derz-dolgusu-yapan-usta

Derz dolgusu kalebodur,fayans,karo,seramik,mermer,granit,traverten benzeri uygulamalar için kullanılan dolgu malzemesidir. Az önce saydığımız ürünler uygulandıktan sonra aralarında esneklik payı bulunur. Örneğin fayans döşenirken her bir fayans arasında en az 2-3 mm boşluk bırakılır.Bu boşluk fayansta, ilerki yıllarda oluşacak genleşme sonucunda etrafına zarar vermemesi için kullanılır. Haliyle arası boş kalan kısımların dolldurulması gerekir.

Derz dolgusu yapılmadan evvel mutlaka yapılması gereken işler vardır. Derz dolgusu uygulanacak yeri iyice süpürmeli kesinlikle aralarında toz,toprak bırakmamalıyız.Hatta mümkünse elektrik süpürgesi ile seramiklerin araları teker teker alınmalıdır.Aksi durumda derz araları çatlar ve kısa sürede kalkar.Çirkin bir görüntü oluşur. Derz dolgusu uygulanacak yere ve dolgu malzemesinin kalitesine göre kıvamı ayarlanır.Kesinlikle küçük kaplarda yapılmadır.Çünkü çabuk bozulan bir yapısı vardır.Yapılan derz dolgusu en fazla 3-4 saat kullanılmalıdır. Karışım, mala üzerine alındığında akmayacak kıvamda olmalıdır.Karışım, uygulamaya başlamadan önce 5 dakika dinlendirilir ve tekrar karıştırıldıktan sonra tatbik edilir.

Derz dolgusu seramik uygulamasının en önemli yeridir.Kötü bir uygulama bütün malzemeyi ve görüntüyü bozar.Nasıl ki insanları güzelleştiren elbisesi,süsü ve bakımı ise seramikleride güzelleştiren derz dolgusudur. Derz dolgusu iyi uygulanmalıdır.İyice bastırılarak yapılmalıdır.Çünküseramik araları boş kalırsa ilerde su sızıntıları olur,nemlenme olur ve seramikler kışın donar ve yazın genleşerek patlar.Muhakkak görmüşsünüzdür.Dış mekanların bir çoğunda kalebodurların birçok yerlerinde yani sırlarında patmalar görülür.Bu patlamalar genleşmeden kaynaklanır.Yani kötü derz uygulamasından.

Hazırlanan derz dolgu harcı lastik spatula veya sert kauçuk tabanlı derz malası ile derz boşluklarına iyice doldurulmalıdır..Spatula ve benzeri ürün kullanırsanız seramikler çizilir. Derz uygulandıktan sonra az bir süre kuruması beklenir. Derz dolgu malzemesinin yüzeyden temizlenme zamanı, derz dolgu malzemesinin kurumaya ve yüzeyinin matlaşmaya başladığı andır. Bu süre, ortam koşullarına bağlı olarak değişebilmekte; sıcak, kuru ve rüzgarlı ortamlarda kısalırken, düşük sıcaklıktaki ve nemli ortamlarda uzayabilmektedir.

Uygun süreyi bulmak için parmak ile karo üzerindeki harç kalıntısına dokunulur, harç parmağa çok hafif tozuyarak bulaşıyorsa temizlik için yeterli düzeyde kuruma olmuş demektir. Yüzeydeki harç kalıntıları nemli bir sünger kullanılarak temizlenir. Süngeri nemlendirmek için temiz su kullanılmalı, kirlemiş sünger için temizlik suyu ise ayrı tutulmalıdır. Temizlik için sulu sünger kullanılması halinde; ortamda bulunan fazla su, uygulanan derz dolgu malzemesinin yüzeyinde kalarak nihai üründe istenmeyen mukavemet kayıpları, tebeşirlenme (harelenme, renk dalgalanmaları), noktasal delikler veya çökmelere neden olacaktır.

Bunu da oku :  Ahşap Lambiri

Derz dolgu harcı kalıntıları yüzeyden erken ya da geç temizlenirse, derz dolgu yüzeylerinde renk dalgalanmaları ile şekil bozuklukları ve çizikler oluşabilir. 10 saat sonra da kuru bir bezle veya fırça ile kuruyan derzli seramiklerin üzerinde hafif bir tozları sileriz.
Son temizlikten sonra yüzeyde hala derz dolgu harcı lekeleri varsa uygulamadan en az 10 gün sonra asidik karakterli sıvı veya toz temizlik malzemeleri ile kaplama yüzeyinde harç kalıntıları temizlenebilir.

Dikkat Edilmesi gereken diğer Noktalar:

Derz dolgu uygulaması yapılmış yüzeyler en az 24 saat boyunca direk güneş ışığından, dondan ve yağmurdan korunmalıdır.
Çok sıcak, kuru veya rüzgarlı havalarda derz uygulamasından bir kaç saat sonra yüzeyin ıslatılması önerilir. Bu işlem ile derz malzemesinin nihai mukavemeti artacaktır.

(Visited 328 times, 2 visits today)

Related posts

Leave a Comment