Fayans Nasıl Döşenir?

fayans-ustasi

1 ) Zemin Tabakasının Hazırlanması:
Zemin tabakanın kuruluğunu, çatlaklığını ve engebesini iyice gözden geçiriniz. Zemin tabakanın kuru olup olmadığının tespiti için, yaklaşık50 x 50 cm ebatlarında bir adet plastik folyoya ve yapışkan bir banda ihtiyaç duyacaksınız.

Öncelikle yerin bir kısmını bir adet duvar fırçası, ya da elektrik süpürgesi yardımıyla temizleyiniz ve hava geçirmeyecek şekilde
plastik folyo ve yapışkan bant ile yapıştırınız. 24 saat bekledikten sonra plastik folyo altında buğulu bir nemlilik oluşmuşsa yada çevresindeki yere göre zemin tabaka oldukça koyu kalmışsa, oldukça önemli bir taban nemi söz konusu demektir.

Böyle bir durumda nem ölçümünü yaptırmak için uzman bir şahsa danışınız. Alan zeminden ısıtma üzerinden düzenlenmiş ise, bu gibi yerlerde fayans yapıştırıcısı kullanmanız en isabetli karar olacaktır. Döşemeye başlamadan önce döşeme alt kaloriferi en az 12 saat öncesinde kapatılmış olması gerekir.

Zemin tabakadaki olası çatlaklar yapay reçine ile kapatılacak olup,engebeler ise conta macunu yardımıyla düzeltilebilir. Sürme işlemi için düz bir mala ya da macun ıspatulası kullanınız. Üretici verilerini dikkate alınız. Döşemeye başlamadan önce derin fon veya iltisak köprüsü ile yüzeye astar boya çekiniz ve hepsini bir adet boya merdanesi ya da döşemeci fırçası yardımıyla eşit şekilde sürünüz.

Bu işlemin arkasından başlangıç hattını tespit etmeniz gerekir. Dış kenarın merkezi üzerinden alanın odak noktası bulunur. Tebeşirli iple çizilen çizgiler ile alanın odak noktası işaretlenir. Bu ipler kılavuz işlevi yapmaktadır. Artık merkezden döşemeye başlanır..Fayans yapıştırıcısını bir adet dişli mala yardımıyla sürünüz. Yapıştırıcı açık kaldığı sürece çalışacağınız kadar kullanınız. Fayans yapıştırıcısının oyukları dolduracak kıvamda olması gerekir.

2 ) Fayans Yapıştırma :
Başlangıç çizginize ilk fayansı koyunuz. Başlarken muhakkak tüm bir fayans kullanınız. Fayansları yan yana dizmek yerine, ilk olarak fayansı biraz ön kısma koyunuz ve arkasından tutkal yatağına doğru çekerek yerleşmesi gereken yere yerleştiriniz. Şayet fayans tutkalı birleşme yerlerinden taşarsa,derhal temiz bir bez yardımıyla birleşme yerlerinden temizleyiniz. Eğer kenar ve köşelerde tıkanırsanız, köşeyi itinalı bir şekilde çizin ve bir adet fayans keskisi ya da ayırma bıçkısı yardımıyla fayansı istenilen kalıba sokunuz. Fayanslara şekil vermekiçin en iyi alet elektrikle çalışan fayans keskisidir.

Bunu da oku :  Kartonpiyer

3 ) Derzlerin Doldurulması :
Derzleri doldurmak için öncellikle fayans çaprazlarını çıkartınız ve zemini süpürerek temizleyiniz. Akabinde açık kaldığı sürece çalışabileceğiniz kadar derz dolgusu hazırlayınız. Şimdi bir adet derz kauçuğu ile derz dolgusunu derze işleyin. Birkaç dakika sonrasında derz materyali tekrar çıkartılmalıdır. Temizlemeye başlamak için bir adet kovayı temiz su ile doldurun ve taşan derz dolgusunu dairesel hareketler yaparak gidermek amacıyla derz malzemesi çektikten sonra temizliğe başlayınız. Bu işlemi, daire parçaları yok oluncaya kadar tekrarlayınız. Daire parçaları aynı zamanda uygunbir temizlik maddesi yardımıyla daha sonra da fayanslardan arıtılabilir. E çizgisi ve duvar arasındaki alana derz malzemesi konur, aksi takdirde akustik köprünün oluşumu kaçınılmazdır.

4 )Kenar Bağlantıları :

Fayansların kenar bağlantıları en iyi silikon ile kapatılabilir.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment