Taşyünü Mantoloma

tasyunu-mantolama

Yapıların dış cephelerinde sıvalı mantolama sistemlerinde uygulanmak amacıyla yüksek yoğunlukta üretilmiş taşyünü levhadır. Isı, ses yalıtımı ve yangın güvenliği maksadıyla dış cephelerde sıva altında kullanılır. Taşyünü Mantolama tercih edilen en iyi mantolama sistemedir. Tercih edilmesinin nedeni ise taşyünü yanmaz olması ve ısı yalıtım oranının yüksek olmasıdır. Taşyünü mantolama % 60 ve % 70 ısı yalıtım sağlayabilmektedir.

Sadece Isı Yalıtım Sağlamak ile kalmaz Büyük Ölçüde Ses Yalıtımı Sağlar.

Taşyünü bazalt taşının eritilerek elyaf haline getirilmesine denir. Mantolama ise iç ve dış cephelere ısı, ses yalıtım amacıyla uygulanan inşaat sistemleridir. Taşyünü ile yapılan mantolama, ince sıva sistemli uygulamalar içerisinde en üst kalite seviyesini belirler. Taşyünü mantolama ince sıva uygulamaları içerisinde en üst seviye kaliteyi belirler. Taşyünü mantolama sistemlerinin uzun yıllar kalıcı olabilmesi için bütün elemanlarının birbiriyle en üst seviyede uyuma sahip olması gerekir.

Isı yalıtımı kadar ses yalıtımı uygulamalarında da mükemmel sonuçlar veren Kayayünü, gerek yaşam konforunu yükselten gerekse enerji tasarrufu sağlayan bir unsur olarak hem kullanıcıların bilinçlemesi hem de yönetmeliklerin yükseltilmesi ile yaygınlaşmıştır. Yangına olan direnci ile yangına karşı yapılarınızı güçlü kılan Kayayünü pek çok çeşitte sunulmaktadır.

Taş yünü mantolama, ısı yalıtımı kadar ses yalıtımı uygulamalarında da mükemmel sonuçlar veren uygulamalardır. Büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlayan taş yünü mantolama uygulamaları yangına olan direnci ile kullanılan yapıları yangına karşı güçlü kılmaktadır. Kullanıcıların bilinçlenmesi ile yaygınlaşan taş yünü mantolamauygulamaları günümüzde pek çok çeşitte sunulmaktadır. Bu yazımızda taş yünü ve taş yünü mantolama hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Öncelikle taş yünü tanımını yapalım. Taş yünü, elyafta bulunan ısı yalıtım özellikleri ile taşın direncini birleştiren doğal bir üründür. Taş yünü, yapıların yangınlardan korunması, havalandırma borularının sesinin azaltılması, tavan arası odalarının yalıtımı gibi birçok uygulamalarda kullanılabilmektedir. Taş yünü mantolama, levhaların kuru ve düzgün bir yüzeye çimento bazlı yapıştırıcılar ile yapıştırılarak uygulanır. Yapıştırıcılar, levhaların kenarlarına yakın sürülmelidir ve sürüldükten hemen sonra duvar yüzeyine yapıştırılmalıdır. Uygulandığı binalara birçok olumlu etki katan taş yünü özelliklerini sıralayalım.

Bunu da oku :  Mantolamanın Faydaları ve Koruması

Ateşe karşı dayanıklılık: Taş yününün en önemli özelliklerinden biri 1000 derece üzerindeki sıcaklığa karşı dayanıklı olmasıdır. Taş yünü yangının başlayıp yayılmasını önleyerek insan hayatı için oldukça güvenli bir üründür.
Isı yalıtımı: Hem soğuk hem de sıcaktan koruyan etkili bir yalıtım malzemesidir. Isı iletkenlik değeri son derece düşüktür.
Ses emiciliği: Taş yününün çapraz geçişli elyaflardan oluşan yapısı sayesinde titreşimleri tamamen etkisiz hale getirmektedir. Taş yünü, içinden geçen ses titreşim enerjisini sıcaklığa dönüştürür.
Su iticiliği: Elyafların su itici özelliği sayesinde, su veya yağmura maruz kalan taş yününün iç yüzeyleri ıslanmaz. Su sadece dış yüzeyde kalır.
Buhar geçirgenliği: Taş yününün buhar geçirme özelliği sayesinde nem binanın içinde tutunamaz.
Boyut stabilitesi: Sıcaklık farklılıkları ile taş yününde herhangi bir boyut değişimi olmaz. Kalıcı boyutlara sahiptir.
Bu özellikler sayesinde birçok kişi tarafından tercih edilen taş yünü mantolama işlemleri; teras çatılar, iç duvarlar, dış cephe sistemleri, endüstriyel uygulama, inşaatlarda yangın güvenliği ve sanayi yalıtımı gibi yerlerde kullanılmaktadır.
Taş yünü mantolama işlemleri son derece profesyonellik isteyen bir uygulamadır. Bu nedenle kesinlikle işinde ehil, kaliteli firmalar tercih edilmelidir.

(Visited 356 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment