Alçı Yapımı

alci-yapimi

Alçı Sıva Nasıl Yapılır
Sıva yapılacak yüzeyin düzgünlük kontrolünden sonra sıva kalınlığı tespit edilir.(max.1.5cm kadar olmalıdır.) Bu kalınlığa göre kullanılacak anolar (Ano:Düzgün sıva yapabilmek için kullanılan sıva bandı yada sıva çıtası) mastar boyunu ve yüzey yüksekliğini aşmayacak aralıklarla yerleştirilir.
Anolar arası düşey olarak doldurulur.Böylece mastar aralıkları belirlenmiş olur. Hazırlanan harç, sıva küreği üzerine konup ano kalınlığına göre yüzeye kürekle bastırılarak veya mala ile atılarak sürülür. Diğer anolar arası bahsedilen işlem sırasına göre doldurulur. Alüminyum mastarlar anolara dayatılarak ve bastırmadan mastarlanır.

Harcın fazlası da sıyrılarak alınır. Bu işlemden sonra yüzeydeki harç olduğu gibi bırakılır ve diğer ano aralıklarının dolgusuna geçilir. Harç ön prizini yapmaya başlamadan önce, yüzey mala ile perdahlanır. Alçının, kireç veya çimento torbalarıyla karışık depolanmamasına dikkat edilmelidir.
Bu şekilde bir depolama, alçının donma süresinin kısalmasına yol açacaktır. Alçının depolanması ve inşaatlarda bekletilmesi sırasında, su ve nemden korunmasına dikkat edilmelidir. Özellikle yağışlı havalarda alçı, yağmur ve kardan mutlaka korunmalıdır.

• Alçının, nakliyeciden teslim alınırken de ıslanıp ıslanmadığı dikkatle kontrol edilmelidir.
• Alçının suyla en ufak bir teması, içerisinde taşlaşmış parçacıkların oluşmasına sebep olacaktır.
• Alçı, üretim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde tüketilmesi gerekir. Bunu sağlamak için depodaki en eski üretim tarihine sahip alçılarınen önce kullanılmasına dikkat edilmelidir.
• Alçı uygulamasında kullanılan suyun; sertliğinin yüksek olmaması, tuzlu (deniz suyu vb.), kirli ve yağlı olmaması gerekir. İçilebilir nitelikte su kullanılmalıdır.
• Alçının karıştırılacağı kapta, daha önceki karışımdan kalan donmuş alçı bulaşığı olmamalı, kap mümkün olduğunca temiz olmalıdır.
Alçı uygulaması yapılacak yüzey
• Alçı tuğla, ytong, gaz beton, bürüt beton, ahşap, metal v.b her türlü yüzeye uygulanabilir. Uygulama yapılacak yüzey; çok kuru, yağlı, tozlu, boyalı ve çok düzgün (bürüt beton vb) olmamalıdır.
• Yüzey çok kuru ise, uygulamadan bir süre önce ıslatılmalıdır.
• Boyalı yüzeylere ise, uygulamadan önce çentik atılmalıdır.

Bunu da oku :  Kireç Badanası

Su – Alçı oranı
Farklı markada ve farklı türde alçılar, değişik oranlarda karışım suyuna ihtiyaç duyarlar.
1- Kartonpiyer, saten ve inşaat alçısında; 10 kg alçıya 7 lt su,
2- Sıva alçısında; 10 kg alçıya 6 lt su,
3- Makine sıva alçısında; 10 kg alçıya 5 lt su

Karışımın hazırlanması
Bütün alçı türlerinde harç hazırlanırken kaba önce su konulur. Daha sonra alçı suyun üzerine normal bir hızda sepelenerek dökülür. Yeteri kadar alçı suya ilave edildikten sonra, yaklaşık iki dakika beklenerek, alçının suyu iyice emmesi sağlanır. Bundan sonra alçı, homojen hale gelinceye kadar (mümkünse el mikseri ile) iyice karıştırılır ve karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra her ne şekilde olursa olsun alçı harcına alçı veya su ilave edilmez.

Sıcaklığın Etkisi
5 °C”nin altındaki sıcaklıklarda donma riski nedeniyle alçı uygulaması yapılmamalıdır. Mümkünse 35 °C ”nin üzerindeki sıcaklıklarda alçı uygulaması yapılmamalı, eğer yapılması zorunlu ise alçının suyunu kaybetmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

(Visited 97 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment