Led aydınlatma nedir ve nasıl yapılır?

led-aydinlatma

LED yabancı dilden dilimize geçmiş, açılımı light emitting diode olan ve Türkçeye karşılığı ışık yayan diot şeklinde çevrilebilecek kavramdır.
İlk olarak 1907li yıllarda keşfi yapılmış bu ışıklar, esas gelişimi 1990lı yıllardan itibaren göstermiştir. Çünkü ilk keşfedildiğinde sadece kırmızı ışık yaymaya yarıyormuş, 1990lı yıllardan itibaren sarı, beyaz, mavi ve yeşil ışık üretmeye imkân vermiştir.

Normal ampul ve tasarruflu ampullerden sonra en son teknolojik buluş olan LED lambalar, az enerji ile uzun süre ışık enerjisi elde etmemizi sağlarlar. Ultraviyole ışın yaymadıkları için de insan sağlığına hiçbir zararları bulunmamaktadır.

LED aydınlatma sistemleri ampul, florasan gibi çeşitli şekillerde ve büyüklüklerde olabilmektedir. Günümüzde hemen her alanda kullanılabilmektedirler. Bunların arasında evimizi, ofisimizi, sokak ve dış mekân aydınlatmalarını sayabiliriz.

Reklam, inşaat, turizm, otomotiv başta olmak üzere bir dolu sektörde de LED aydınlatma sistemleri yer almaktadır. Ülkemizde ise son 10 yıldır kullanılmaya başlanmıştır bu sistemler ve otomobil farlarından uzaktan kumandalara kadar her yerde vardırlar diyebiliriz.

Led Aydınlatma Ürünleri

LED aydınlatma nasıl yapılır evde kendi kendinize yapabileceğiniz LED aydınlatma sistemleri mevcuttur. Bunlardan şeritli LED aydınlatma yapabileceğiniz kolay bir örneği sizlerle paylaşalım. Öncelikle gerekecek malzemeler: şerit LED (istediğiniz uzunluk ve renkte), elektrik bandı, vidalama ve delme için matkap, yeteri uzunlukta kablo, 12 voltluk bir güç kaynağı. LED aydınlatma nasıl yapılır.

Şerit LED genel itibariyle artı ve eksi noktalara kablo bağlanılarak hazır duruma gelmektedir. Kullanacağınız esas yüzeyi seçtikten sonra; bu metal bir boru, plastik bir boru ya da rulo havluların kartonu olabilir. 50 santimetre boyunda ve 4-5 cm çapında ortasından bir vidalama demiri geçen ve iki ucunda vidalama yerleri bulunan bir nesne olması yeterlidir, böylece kapalı bir silindir halini alabilir.

Led Aydınlatma Sistemleri
Bu parçayı istediğimiz büyüklükte delik açmak için matkap ucuyla deliyoruz, deliklerin çapı dizilişi tamamen kendi zevkinize kalmış. Böylece delme işleminden sonra sıra LED’i yerleştirmeye geliyor. LED aydınlatma nasıl yapılır yaklaşık 50 santimetre LED’e kablo geçirmek için üzerindeki delikleri bir iğne veya cam çivisi ile deliniz, ardından kabloyu geçirip varsa lehimleyiniz.

Bunu da oku :  Granit

LED’İ koyup kabloyu deliklerin birinden dışarı alıyoruz ve iki ucunu kapatıyoruz. Son olarak istediğimiz yere koyup yapıştırıyoruz ve bir anahtar koyuyoruz. Işıklar kapanınca bu şekil gözüküyor ve çok hoş bir görüntü veriyor.

Peki, gelelim bu LED aydınlatma sistemlerinin avantajlarına. LED’ler küçük ve dayanıklıdırlar, diğer lambalardan daha uzun ömür sağlamaktadırlar. Ultraviyole ışın ve soğuk ısı yaymadıklarından insan sağlığının yanı sıra çevreye de hiçbir zararları bulunmamaktadır. Cıva içermezler. Emniyetlidirler, suya dayanıklıdırlar. Doğal bir ışık yaratırlar. Kısa vadede diğer sistemlere kıyasla daha maliyetli gibi gözükseler de, uzun vadede kullanımı ve avantajlarına (verimliliğine) bakıldığında, rahatlıkla bu sistemi tercih edebileceğinizi söyleyebiliriz.

(Visited 393 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment