Mantolama Zorunlu mu?

mantolanmis-maket

Binaların dış cepheleriyle alakalı mantolama yapma yasal zorunluluk 2000 yılında çıkan 24043 sayılı resmi gazetede yayınlandıktan sonra mantolama yapılması zorunlu hale getirildi. Yeni binalarda durum böyle. Fakat eski binalarda aynı şekilde devlet yaptırıma yöneldi. Bunlarda 2020 senesine kadar eski binalarda da yaptırmak yasal zorunluluk haline getirildi.

Bunların yaptırımları nelerdir? Eski binalarda mantolama yapılmadığı takdirde evlerine emlağa çıkartamazlar, kiraya veremezler, satılığa çıkartamazlar. Bu tip yasal zorunlulukları var. Aynı zamanda doğal gaz bağlatamazlar, kombi alamazlar. Bundan sonra eski binalarda ve tüm yeni binalarda artık enerji kimliği dediğimiz, enerji ruhsatları var. Bunları mantolama yapıldıktan sonra bir yapı ve denetim şirketine veya bir belediyeye başvurarak binanın enerji kimliği çıkartılıyor.

Ve bu enerji kimliğiyle birlikte binalar satışa veya kiraya çıkıyor. 2020 senesinden sonra cezai ödemeler başlayacak. Ama şu anda sadece denetleme aşamasında devletin belirlemiş olduğu bazı kurumlar bunları denetliyor. Siteleri, apartmanları, apartman yönetimlerini mantolama hakkında denetliyor ve uyarıyor bunlarla alakalı. Mantolama yaptırmanın avantajları nedeni ile son yıllarda eski binalarda da dış cephe yalıtımı oranı oldukça artmıştır.

Yeni Binalarda Mantolama
Yapım aşamasında gerekli detaylar önceden dikkate alındığı sürece yeni binalarda ısı yalıtım sistemi uygulamaları eski binalara nazaran tatbikatlar daha kolay yapılabilecektir. Karotlar yağmur suyu gider borularının kanalları açılırken mantolama payının bırakılmasına dikkat edilmelidir, çatı parapetlerinin ve gizli derelerinin günümüzün yüksek kaliteli malzeleriyle izole edilmesi ve pencere denizliklerinde yine mantolama payının ve düşünülüyorsa dekoratif söve kalınlıklarında dikkate alınmasi sistem uygulamaları yapılırken karşılaşılması muhtemel birçok problemi ortadan kaldıracaktır. Yeni binalarda mantolama altına kaba sıva yapılması teknik olarak bir mecburiyet olmamakla beraber sistem uygulamalarının daha problemsız uygulanabilmesi için fayda sağlanacaktır.

Eski Binalarda Mantolama
Oturulan binalarda yapılan ısı yalıtım sistemi uygulamaları yeni binalara nazaran daha zordur bunun sebebi özellikle denizlik altlarında, parapet kenarlarında, yağmur suyu giderlerinde, balkon kapılarında yaşanması muhtemel sorunların yoğunluğundandır.

Bunu da oku :  Taşyünü Mantoloma

1) Pencere Denizlik Altları:
Mantolama uygulamalarında ısı yalıtım levhalarının kaplanmasıyla beraber çoğu binada mermer denizlik damlalıkları kapanmaktadır ve bu şekilde yapılan uygulamalarda önlem alınmaz ise yağmur sularını pencere merkezlerinden cepheye akması ve kirliliğe sebep olması kaçınılmaz sondur. Söz konusu problemi ortadan kaldırmak için eski binalarda mantolama sonrası denizlik altlarını pvc veya aliminyum damlalık profili konması tartışmasız bir mecburiyettir.

2) Parapet Kenarları:

Ülkemizdeki eski binalarda maalesef çatı parapetlerini gerekli izoleleri yapılamamıştır. Çatı derelerindeki mevcut problemleri öncelikle olarak çözünmedikten sonra yapılan mantolama tatbikatlari için ileri dönemde tehlike arz etmektedir.

3) Yağmur Giderleri:

Mevcut yağmur su giderleri mantolama yapılırken kesinlikle duvarda sabit bırakılmamalıdır. Isı yalıtım levhalarının arasında kalacak gider borulari ısı köprüsü oluşturabileceği gibi ilerleyen dönemlerde onarım istemesi dahilinde mantolama ya da zarar verecektir. Bu vesile ile uygulamalar sırasında giderlerin tamamı sökülmeli çıkış ve iniş noktalarında gerekli dirsek parçaları kullanılarak mutlaka mantolama tatbikatlarının dış yüzeyine alınmalıdır.

4) Balkon Kapıları:
Balkon iç duvarlarının sistem uygulaması yapılırken dışa ve duvara doğru açılan kenar balkon kapıları gerekli mesafeye sahip değilse ısı yalıtım levhaları ile dar bir açıda çarpışacak ve kapının kullanılabilirliği önemli ölçüde sekteğe uğrayacaktır. Bu sebeple balkon iç duvarlarında gerekli görünen yerlerde ince ısı yalıtım levhaları kullanma mecburiyeti olabilir.

(Visited 211 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment