Doğalgaz Tesisatı

dogalgaz-tesisat-parcalari

Evlerimizde, sanayi tesislerinde ve iş yerlerinde kullanılan doğalgaz zehirli olmayan, renksiz, kokusuz ve havadan daha hafif bir gazdır. İnsanlar tarafından soluması halinde zehirlemez ve öldürücü bir etkisi yoktur sadece ortamda fazla gaz bulunması halinde oksijen azlığı nedeniyle boğulma tehlikesi vardır. İnsanların kokusuz olan doğalgaz sızıntılarını kolayca fark edebilmeleri için dağıtım şirketleri tarafından sarımsak kokusuna benzer özel bir koku ile kokulandırılır. Doğalgaz yanması bu iş için yüksek teknoloji ile özel olarak üretilmiş brülör kazanları, kombiler, kat kaloriferleri, doğalgaz sobaları ve şofbenleri ile son derece hassas olarak kontrol edilebilir.

Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır

Doğalgaz Sayaç Montajı : Metalden esnek bağlantı elemanları kullanılarak sayaç bağlantılarında ön gerilme oluşumu önlenmelidir. TS EN 331 standardına uygun gaz kesme vanası konulmalıdır. Olası bir tehlike halinde kullanıcının gaz kolay kesebilmesi için gaz kesme vanaların kolay ulaşılabilir yükseklikte (180-220 cm) monte edilmelidir.Sayaçlar duvardan 2 cm boşluk bırakacak konsollar yardımıyla monte edilmelidir. Sayaçlar gaz dağıtım şirketlerinin çalışanlarının rahat okuyabilmeleri ve arızlara kolayca müdahale etmeleri için aydınlık, rutubetsiz, donmaya karşı korunan ve çok sıcak olmayan yerlere monte edilmelidir.

Duvar ve Döşemeden Doğalgaz Borusu Geçirme :
Duvar, döşeme geçişlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu borunun dışına mutlaka bir boru kılıfının geçirilmesidir. Gaz borusu ve koruyucu kılıf borusunun eş merkezli olması sağlanmalıdır. Kılıf borusunun iç çapı, gaz borusunun dış çapından en az 20 mm daha büyük olmalıdır. Koruyucu boru, bina dış duvarı içine sıkı yağmur vb suları tam sızdırmaz bir biçimde yerleştirilmeli ve duvarın dış ve iç tarafından yaklaşık 10 mm, döşeme geçişlerinde ise üstte 20 mm altta (tavan) 10 mm taşması sağlanmalıdır. Kılıf, geçtiği yere çimento harcı veya alçı ile sabitlenmelidir. Kullanılacak kılıf malzemesi duvar geçişlerinde sert plastik ya da çelik olmalı, döşeme-kat geçişlerindeyse sadece çelik kılıflar kullanılmalıdır.

Bunu da oku :  Tesisat Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Bina İçi Doğalgaz Tesisatının Bölümleri

Ana Kesme Vanası : Bir binaya verilen gazı tamamen güvenli şekilde kesebilmek veya bir daireye ait gazı kontrol edebilmek üzere bağlantı hattı başına konulan küresel tip gaz kesme elemanıdır.

Dağıtım Borusu : Ana emniyet vanası ve regülatörden sonra gaz sayaçlarının giriş bağlantılarına kadar düşey veya yatay olarak çekilen boru hattıdır.

Kolon Borusu : Düşey olarak çekilen dağıtım borularıdır.
ayaç Bağlantı Hattı : Kolon hattı ile sayaç girişi arasında bulunan borudur.

Tüketim Hattı : Sayaçtan en son ayırım(sorti) hattına kadar olan ana borudur.

Ayırım Hattı : Tüketim hattından ayrılan ve cihaz bağlantı vanasına (sorti musluğu) kadar olan borudur.

Cihaz Bağlantı Hattı : Cihaz bağlantı vanasından cihaza kadar olan hattır.

Atık Gaz Sistemleri : Isıtma ve sıcak su üretimi yapan gaz yakıtlı cihazlar yakma düzenlerine iki ana gruba ayrılır:

1-Bacalı cihazlar
2-Hermetik cihazlar

(Visited 132 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment